Навигация

Статистика



Якщо Ви знайшли помилку на сторінці сайту, просто виділіть її і натисніть Ctrl-Enter. Повідомлення про помилку буде доставлено веб-майстрові.

АРХІПАСТИРСЬКЕ ПОСЛАННЯ АРХІЄПИСКОПА СУМСЬКОГО І ОХТИРСЬКОГО ЄВЛОГІЯ

ПАСТВІ СУМСЬКОЇ ЄПАРХІІ, ВСІМ ЖИТЕЛЯМ СУМЩИНИ

з приводу трагічних подій, що сталися в Україні останнім часом

 

Дорогі отці, благочестиве чернецтво, брати і сестри у Христі!

Шановні земляки!

 

У ці скорботні дні кожна християнська душа здригається від тих трагедій, що відбуваються в Україні. Люди, засліплені ненавистю, дійшли до братовбивства. Зло у чистому вигляді породило крайню жорстокість наших співгромадян один до одного. Пролилася кров, загинули люди.

Усвідомлення трагічних наслідків братовбивства у першу чергу спонукає до молитви: Господи, не залиш нас у цьому нестерпимому стані ненависті, дай нам сил не підкоритися вихору братовбивства, дай нам надію вийти зі стану озлоблення, залишитись людьми! Тому закликаю і благословляю, прошу і благаю кожного докласти хоч небагато, але духовних зусиль, спрямовуючи до Всемилостивого Бога молитовний подих надії на Його милосердя!

Віднині у кожному храмі Сумської єпархії разом із молитвою про мир в Україні звершуються заупокійні молитви за тих, хто трагічно загинув. Кожен, хто бажає, може приєднатися до заупокійного поминання жертв громадянської трагедії.

Дорогі! Нині для кожного християнина, для кожної людини настав час випробування своєї віри, своєї совісті. Тієї віри, про яку свідчить власне життя, а не красномовство. Тому закликаю кожного з вас: межа братовбивства, пролиття крові – це той простір, який забирає душу в пекло, це той гріх, що позбавляє спасіння. Наслідки кровопролиття, з якого боку і з яких мотивів воно б не відбувалося, руйнівні для кожного, хто зважився позбавити життя свого ближнього, хто віддав наказ заподіяти смерть іншій людині, хто не позбавив смертельної небезпеки свого ближнього.

Вважаю своїм обов’язком нагадати і попередити: той, хто збереже власну душу у вихорі життєвих випробувань, зможе з Божою допомогою подолати будь-які життєві проблеми, знайти шлях для вирішення найскладніших питань. Але того, хто занапастить себе співучастю в страшних гріхах пролиття людської крові, Господь не залишить без належного покарання. Це закономірність духовного життя.

Дорогі сумчани! Моє звернення до вас у ці дні прагне одного: нам треба зупинитися, навіть в останню мить, щоб не стати причетними до трагедії. Жоден з вас, незважаючи на політичну чи навіть конфесійну приналежність, не перестає для мене бути тим, про кого піклується моє серце, про кого я молюся Богу. Мені важко і скорботно від того, що мир на Сумщині під загрозою. Але я вірю, що Покров Пресвятої Богородиці, молитви святих Глинських старців, святих новомучеників Слобожанських дадуть нам надію на припинення ворожнечі, надію на суспільний мир.

Пресвятая Богородице, святії преподобнії отці Глинськії, святії новомученики і сповідники Слобожанськії, моліть Бога за мир на Сумщині!

 

 

+ЄВЛОГІЙ,

АРХІЄПИСКОП

СУМСЬКИЙ І ОХТИРСЬКИЙ